| Autor |
Fani książek i filmów, które wstrząsneły światem! |
anpek
Użytkownik

Data rejestracji: 16.07.07 |
| Dodane dnia 04-12-2007 16:30 |
|
|
I to będzie myślę najlepsze miejsce dla wszystkich fanów, książek, filmów, komiksów i w dzisiejszych czasach gier komputerowych. Które ich zdaniem wniosły jakiś wkład w naszą świadomość.
Już na stronach Forum pojawili się fani ogólnie pojętej sagi "Gwiezdne Wojny". A takich tytułów jest znacznie więcej, które zasługują na to aby o nich rozmawiać.
Na pierwszy ogień rzuciłbym największe wydarzenie radiowe i literackie XX wieku.
"Wojna Światów" - książka s-f H.G.Wellsa napisana w 1898 roku, a na jej podstawie w 1938 roku powstało słuchowisko radiowe Orsona Wellesa pod tym samym tytułem.
Na podstawie tej książki zostały nakręcone cztery filmy i jeden serial, a także filmy zbliżone tematycznie i wywodzące się z nurtu podstawowego. Została napisana również jakoby ciąg dalszy książki "Wojna Światów", "Saga o Wojnie Światów".
Sam po przeczytaniu książki "Wojna Światów" w wieku 12 lat byłem tak silnie zainteresowany taką tematyką, że na dalsze lata mojego życia ta właśnie książka wywarła bardzo głęboki wpływ i wpłynęła na moją chęć poznawania tego czego się boimy, i co warto w życiu poznać...
Mam nadzieję, że zaciekawionych i zainteresowanych tą tematyką nie zabraknie na naszym Forum Gazety Piastowskiej. Może ktoś się zapyta dlaczego właśnie ten tytuł, nie jak wspomniałem na wstępie "Gwiezdne Wojny"??? Po prostu! To jest mój temat... Czekam na wszystkich, którzy będą coś chcieli ciekawego wnieść w tą tematykę i ciekawych postów nie zabraknie... |
|
| Autor |
RE: Fani książek i filmów, które wstrząsneły światem! |
isa
Użytkownik

Miejscowość: Legnica
Data rejestracji: 02.12.07 |
| Dodane dnia 04-12-2007 17:59 |
|
|
Moim zdaniem jeśli jakaś książka zmieniła poglądy na jakiś temat choćby jednej osoby jest już sukcesem autora i nie trzeba od razu wstrząsać światem Na mnie tak wpłynęło "Czasami wołam w niebo" Tamary Zwierzyńskiej-Matzke i Svena Matzke.
Najboleśniej przemija to, co chcielibyśmy żeby trwało...
Edytowane przez isa dnia 04-12-2007 17:59 |
|
| Autor |
majestro
Administrator
Data rejestracji: 09.02.07 |
| Dodane dnia 04-12-2007 18:59 |
|
|
|
hmmm, kiedyś do takich pozycji należał "Folwark zwierzęcy". Teraz gdy jest to "tylko" lektura szkola, chyba już jest inaczej... |
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 04-12-2007 19:14 |
|
|
|
majestro napisał/a:
hmmm, kiedyś do takich pozycji należał "Folwark zwierzęcy". Teraz gdy jest to "tylko" lektura szkola, chyba już jest inaczej...
No nie tak całkowicie chyba do lektur szkolnych.
Wiek lat 12 był jakieś kilka.................... A może jak w bajkach???
Dawno, dawno, temu............. |
|
| Autor |
marcin
Użytkownik
Data rejestracji: 20.09.07 |
| Dodane dnia 04-12-2007 23:22 |
|
|
Na innych postach Aquenral strasznie ponoć potrzebował kącika z literaturą fantastyczną. Bodaj że chodziło o Gwiezdne Wojny, a tu ma temat w którym mógłby coś powiedzieć i milczy! To jakoś nie podobne do niego! Tak lubił zagadywać anpek-a.
Muszę przyznać, że sam też wielokrotnie czytałem Wojnę Światów i oglądałem filmy. Ten Ostatni był chyba najlepszy. Zresztą reżyserował go sam Stevena Spielberga! To coś mówi! A efekty były w prost nie wiarygodne, jak maszyny łapały i zjadały ludzi... |
|
| Autor |
komentator
Użytkownik
Data rejestracji: 03.10.07 |
| Dodane dnia 05-12-2007 00:34 |
|
|
|
technika filmowa przekroczyłą juz chyba wszystkie granice,.. |
|
| Autor |
marcin
Użytkownik
| Dodane dnia 05-12-2007 21:44 |
|
|
Powiedziałbym, że dopiero rozpościerają się nie znane jeszcze granice przed filmowcami! Do tego dochodzą już nie zwykłe triki ale bardzo zaawansowane grafiki komputerowe. Tak, że już teraz często zaciera się realna rzeczywistość.
Zastanawiam się czy anpek celowo przemilczał efekty słuchowiska radiowego? Bo tak na prawdę to transmisja tego słuchowiska na żywo i przy bardzo prostych efektach doprowadziła do paniki w stanach i chyba do jednej ofiary śmiertelnej.
To było to co w strząsnęło w tedy światem... |
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 06-12-2007 19:53 |
|
|
No cóż, powiem w ten sposób! Chyba jednak nasi czytelnicy są bardzo dokładni i skrupulatni! Faktycznie przeoczyłem kilka ważnych informacji...
Ale wyobraźcie sobie dzisiaj taką sytuację:
T..24 zaczyna nadawać informacje o jakimś zdarzeniu w miejscowości "X". Czerwony pasek na wszystkich stacjach telewizyjnych i przerywane programy aby podać komunikaty. Zaczynają o tym mówić stacje radiowe i ukazują się informacje w internecie... Realizatorzy T..24 stają na głowie aby to co pokazują było jak najbardziej wiarygodne!
................................................................................................
Pewnie oglądaliście taki film nie pamiętam już tytułu, ale finalną sceną był upadek muru berlińskiego.
Przenieśmy sie do początku tego filmu. W ZSSR dochodzi do przewrotu i władzę obejmuje marszałek powiedzmy Kwiatkowski. W Polsce trwają strajki i coraz większe nie pokoje społeczne. Zamiast ogłoszenia w Polsce stanu Wojennego przez gen.W.Jaruzelskiego na nasze terytorium wkraczają armie Układu Warszawskiego w celu obrony socjalizmu. NATO reaguje na sytuację w Polsce, a w ZSSR ktoś nie wytrzymuje i naciska jeden mały czerwony guziczek... Ciągu dalszego dopowiedzcie sobie sami!
Dobrze, że to tylko moje streszczenie filmu z pominięciem pewnych części aczkolwiek bardzo ważnych. Fakty te były przekazywane niczym relacje różnych stacji telewizyjnych z całego świata, tak jak by to wszystko działo się na żywo! Tu i teraz!
Jaka byłaby wasza reakcja na tak podawane informacje? Co byście zrobili? Jak byście postąpili w obliczu FAKTÓW, które podają rzetelne i wiarygodne stacje telewizyjne i radiowe??? A przy najmniej za takie je uważaliście???
Dobrze, że nikt nie wpadł na ponowny pomysł ponownie, słuchowisko radiowe "Wojna Światów" odbiła się bardzo głośnym echem na całym świecie. Ale szaleńców nie brakuje i kiedyś wcześniej czy później ktoś powtórzy podobną audycję o zasięgu globalnym!!!
I taka byłaby moja skromna odpowiedź!
A co wy na to powiecie???
Mówić każdy może. Trochę lepiej. Trochę gorzej! |
|
| Autor |
komentator
Użytkownik
Data rejestracji: 03.10.07 |
| Dodane dnia 06-12-2007 21:12 |
|
|
|
powtórka wojny światów mogłaby być niebezpieczna. w dobie terroryzmu itp. taka panika to wypadki, zawały i inne nieszczęścia |
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 07-12-2007 09:51 |
|
|
|
komentator napisał/a:
powtórka wojny światów mogłaby być niebezpieczna. w dobie terroryzmu itp. taka panika to wypadki, zawały i inne nieszczęścia
Ale mówmy tu, że byłaby to sytuacja wyreżyserowana i fikcyjna, a przedstawiona jako prawdziwe zdarzenie!
|
| Autor |
Admin
Super Administrator
Data rejestracji: 10.01.07 |
| Dodane dnia 07-12-2007 10:17 |
|
|
Nowy Jork, Tokio i gdańska starówka pod wodą? Kilimandżaro bez śniegu? - pewnie obiło się Wam o uszy - rMapa świata 2050r1;. Zapewne będzie to zobrazowanie procesu tzw. globalnego ocieplenia, które w efekcie przyniesie globalne ochłodzenie i skucie lodem. Pamiętacie taki film ??
www.e-piastowska.pl - Gazeta dla Ciebie |
|
| Autor |
majestro
Administrator
Data rejestracji: 09.02.07 |
| Dodane dnia 08-12-2007 01:16 |
|
|
|
kiedy to grali? |
|
| Autor |
marcin
Użytkownik
| Dodane dnia 08-12-2007 18:37 |
|
|
|
ciekawe wizje! i co dalej??? |
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 09-12-2007 12:41 |
|
|
|
majestro napisał/a:
kiedy to grali?
Jeżeli chodzi o ten fragment opowiedzianego prze zemnie filmu to w tym roku jakoś latem i w zeszłym roku również na kanale DISCOVERY CIVILIZATION. Oczywiście był to dokument fabularyzowany, ale jego przedstawienie miało wyglądać na tak jak by to działo się na żywo.
Był też podobny film nadawany przez DISCOVERY ale o tym, że do ziemi zbliża się duży asteroid, który został zbyt późno wykryty i grozi ziemi zderzenie z nim. Sytuacja podobnie jak podczas poprzedniej relacji była podawana teoretycznie na żywo z całego świata. Zdjęcia z kosmosu rozpadającej się asteroidy w skutek działania pola magnetycznego ziemi. Wlot w atmosferę ziemską i niszczenie poszczególnych miast, kontynentów i w efekcie zima i wyginięcie 90% życia na ziemi...
Powiem wam jedno!
Takie relacje są już realizowane i narody świata są przygotowywane do czegoś co ma nastąpić!
Ale kiedy???
To wiedzą jedynie wielcy tego świata i niewielka garstka naukowców, i wojskowych...
Dwa przykłady takich relacji:
1. Od 2000 roku (roku milenium) są transmitowane na cały świat po kolei jak przebiegają strefy czasowe uroczystości NOWO ROCZNE. Relacje na żywo! Dziennikarze, wywiady, zabawa, itd, itd...
2. O ile dobrze pamiętam przed 2-3 laty było pełne zaćmienie słońca i obserwowane prawie na terenie całej kuli ziemskiej. Oczywiście pasami jak przebiegała trajektoria zaćmienia. Zawsze jest jakieś ale... I tym razem tym "ale" była relacja na żywo z poszczególnych stref czasowych, wywiady z naukowcami, politykami, zwykłymi ludźmi. Pokazywane były reakcje zwierząt i przyrody na to zjawisko...
Pewnie ktoś może zarzucić mi jakieś uprzedzenia czy paranoję. Myślę, że jak dobrze się przyjrzeć wielu tego typu relacją to gdzieś tkwi ziarno prawdy. A w dzisiejszych czasach i przy możliwościach środków masowego przekazu, to stworzenie i wyemitowanie o zasięgu globalnym tym razem jakiegoś programu. To już tylko kwestia czasu i wizji jakiegoś szalonego "dziennikarza" (nie obrażając dziennikarzy), czy właściciela stacji radiowej, telewizyjnej! A przy globalizacji wielu firm i mediów!!!
Chociaż kilka lat temu w Stanach Zjednoczonych była już próba wyemitowania na żywo, tylko nie pamiętam czy słuchowiska radiowego, czy relacji telewizyjnej o zasięgu regionalnym.
Miała to być nowa wersja "WOJNY ŚWIATÓW"!
Odpowiednie władze i obawy przed powtórką stanu jaki wywołała audycja w 1938 roku doprowadziły do zablokowania relacji i rozpoczęcia rozmów o zagrożeniach płynących w związku z emisjami takich audycji.
Czy grozi nam powtórka takiej relacji?
Kiedy to może nastąpić?
Jakie mogą być tego konsekwencje dla ludności, gospodarki i polityki państw?
Jak wy się zapatrujecie na takie zagrożenie?
A raczej czy to może być zagrożenie dla nas zwykłych obywateli świata i jakie?
Jest nas 81 zarejestrowanych użytkowników gazety e-piastowskiej. Jestem ciekaw waszych opinii, waszych przemyśleń i waszych obaw???
A może macie swoje własne wizje różnych zagrożeń jakie mogą nas spotkać przez ludzi dla których liczy się tylko sława i jeszcze większy zysk?
Zdjęcie z filmu "Wojna Światów" Stevena Spielberga
Mówić każdy może. Trochę lepiej. Trochę gorzej!
anpek dodał/a następującą grafikę:

Edytowane przez anpek dnia 09-12-2007 12:54 |
|
| Autor |
marcin
Użytkownik
| Dodane dnia 10-12-2007 17:03 |
|
|
Tak prawdę powiedziawszy to nigdy się nie zastanawiałem nad tym aby ktoś mógł wpaść na taki pomysł i zrobić totalną zadymę w świecie dzięki mediom! Ale czy jest to możliwe? Pewnie tak! Wolałbym nie przeżywać takich wydarzeń. już od samego czytania włosy stają mi dęba na głowie!
A z tymi opiniami użytkowników to ciekawy pomysł.
ale czy chwyci???
A będą też i inne tematy???    |
|
| Autor |
Admin
Super Administrator
Data rejestracji: 10.01.07 |
| Dodane dnia 13-12-2007 20:04 |
|
|
WOJNA ŚWIATÓW już ma miejsce. Tylko, że teraz wojna nie jest totalną. To są zagrywki wykonywane przez ludzi w białych kołnierzykach. Wydarzenia z 11 września 2001 r., które zmieniły się w efekcie w wielkie show, które zgromadziło mld widzów przed ekrany. Bo jak można określić taką sytuację gdy jesteśmy świadkami tragedii, a nie interweniujemy tylko jesteśmy widzami? Państwa OPEC, które decydują kiedy odkręcić lub zakręcić kurek. W wielu dziedzinach gospodarki trudno mi zauważyć niewidzialną rękę rynku. Wszystko to jakaś gra światów. Pytanie do jakiego ja ŚWIATA przynależę. Jak to dalej się potoczy. Już jesteśmy świadkami wojen cybernetycznych, próby włamań i pozyskiwania danych z systemów informatycznych. Przygotowywani odpowiednich grup w tym celu.
Przygotowanie takiego show w postaci NEW'su WOJNY ŚWIATÓW w XXI WIEKU byłoby chyba bardzo proste...
www.e-piastowska.pl - Gazeta dla Ciebie
Edytowane przez Admin dnia 13-12-2007 20:05 |
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 14-12-2007 19:49 |
|
|
Dobrze mówisz Adminku i ciekawie!!!
Muszę się z tobą zgodzić, a zwłaszcza co do 11 września! Tutaj było pokazane prawdziwe show! Dużo fajerwerków, pokazów służb ratowniczych, policji i służb specjalnych, które od razu wiedziały kto zaatakował Stany Zjednoczone...
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 16-12-2007 13:01 |
|
|
Czyżbyś była lil01ka nową nadzieją rebeliantów? Księżniczką Leia???
I tu bym się nie zgodził!
Moim zdaniem właśnie ta książka mogła tak na prawdę wstrząsnąć światem, a zwłaszcza światem religijnym! Przecież od wielu lat narosły już mity i legendy o świętym grallu, templariuszach, rycerzach okrągłego stołu króla Artura...
Skoro kościół prześladował przez wieki i doprowadzał do zagłady całe społeczności dawnych czasów. To czy mówiąc, lub próbując powiedzieć coś co może być prawdą, a za razem w jakiś sposób może być ukrywaną prawdą przez kościół katolicki? Mogą takie informacje doprowadzić do wielkiego światowego wstrząsu?
Myślę, że tak! Dan Brown w taki sposób zmanipulował wydarzenia historyczne z fikcją literacką, że doprowadziło to do gwałtownych spekulacji w wielu kręgach. I co gorsze to często bardzo gwałtownych spekulacji. Do tego stopnia, że musiał zająć stanowisko Watykan.
Ale wyobraźmy sobie, że fabuła książki staje się prawdą! Są przecież ludzie, którzy poszukują świętego gralla, kamienia filozoficznego, arki Noego, skarbów templariuszy czy słynnego miecza Króla Artura "Excalibua"...
Wyobraźmy sobie, że ktoś znajduje któryś z tych przedmiotów i jest w stanie udowodnić jego prawdziwość i pochodzenie!
Wyobraźmy sobie, że książka Dana Browna "Kod da Vinci" jest "przynajmniej" próbą przedstawienia faktów autentycznych i prawdy podważającej całą doktrynę kościoła chrześcijańskiego.
A co by było gdyby ta książka na prawdę opowiedziała prawdę???
|
| Autor |
anpek
Użytkownik

| Dodane dnia 18-12-2007 20:49 |
|
|
To od kiedy zaczynamy tą walkę ze złą stroną mocy???
|
| Autor |
marcin
Użytkownik
| Dodane dnia 19-12-2007 13:09 |
|
|
Czytałem nie dawno ciekawą książkę "Bieguny Zagłady"! Tu też szalony psychopatyczny wręcz naukowiec chciał doprowadzić do zniszczenia świata jaki znamy. Wykorzystując profesora Kovacsa chciał doprowadzić do odwrócenia biegunów ziemskich i zaprowadzenia NOWEGO ŁADU ŚWIATOWEGO!
Gdzieś czytałem kiedyś, że nazwisko profesora Kovacsa i jego wynalazki poszły w zapomnienie nauki, i naukowców. Ale czy to prawda? Czy nie istnieją naukowcy żądni pieniędzy i nie myślący pragmatycznie?
Jedna z ciekawostek (pewnie czysto fantastycznych) było odkrycie na jednej z wysp dalekiej Rosji wymarłego miasta i żywych w ciąż mamutów karłowatych... |
|